Communicatie met kinderen 

Kinderen en hun ouders hebben mij de afgelopen jaren verteld wat belangrijk is in de communicatie met het kind. Door op bepaalde momenten de communicatie met het kind te veranderen geef je het kind de kans om succesvol te kunnen zijn en geeft het jou als ouders, opvoeders of zij die werken met kinderen de mogelijkheid dat wat je wilt bereiken met het kind, te realiseren.

Communiceren met kinderen “de informatie” is een leuke, inspirerende en inzicht gevende informatie die ouders en/of geïnteresseerden inzicht geeft in de manier waarop (hun) kinderen communiceren. Je krijgt informatie over de manier waarop jouw kind communiceert en je krijgt je een aantal gereedschappen die van wezenlijk belang zijn in de communicatie met het kind.  Er is gelegenheid om vragen te stellen over jouw kind.

Aantal onderwerpen die ter sprake komen:

Verwachtingen (wat mag je wel of niet verwachten en hoe communiceer je ze)

Begrip hebben.

Grenzen stellen.

Luisteren.

Energie.

Vragen stellen

Trainen

Wat is van belang om te weten over de communicatie voorkeur van het eigen kind (of kinderen) en hoe kan ik effectief communiceren.

 

Voor wie: Voor ouders, (groot)ouders, mensen die met kinderen werken.

Bij ouders thuis (eventueel met gasten) kosten € 100,00 (inclusief BTW) duur plusminus 2 1/2 uur.

 

Communicatie voorkeuren van het kind kunnen zijn:

De Pinguïn.

Aanwezig: Zijn vaak kinderen dat ze binnenkomen dat je merkt dat ze binnenkomen. Zijn lekker druk, babbelen graag en hebben (heel) veel ideeën, en als ze een idee hebben gaan ze er op dat moment ook helemaal voor. Ze zijn vaak grappig, lachen graag en veel en hebben vaak veel vriendjes of vriendinnetjes of allebei. Ze hebben ook altijd veel te vertellen. Bewegen heel graag, flappen er van alles uit. Ze zijn dol op complimentjes. Kunnen er niet te veel krijgen. Zijn snel enthousiast. Samenwerking met dit kind stel een vraag?

Houden er niet van als de baas over ze gespeeld wordt. Vinger wijzen vinden ze verschrikkelijk. En kritiek dat ze iets niet goed hebben gedaan vinden ze verschrikkelijk.  Mogelijke uitdaging voor dit kind: Focus, dingen afmaken.

 

De IJsbeer

Aanwezig: Deze kinderen spreken geen woord te veel. Als ze iets vinden dan vinden ze dat, punt. Zijn actief en duidelijk. Verstoppen zich niet. Zijn krachtig als ze ergens voor gaan. Gaan op hun doel af. Oeps denk je soms. Hebben niet veel woorden nodig. Komen afspraken na, verspillen niet veel. Doen de dingen graag op hun manier. Deze kinderen zeggen weinig woorden te veel. Zijn vaak goede vrienden je kan je op bouwen. Zijn erg eerlijk.

Alsjeblieft niet te veel details niet te lang van stof voor deze kinderen. Uitleg op uitleg irriteert. Geef kort aan wat wel en wat niet anders haken ze af. Horen gewoon een gedeelte niet.

Mogelijk uitdaging voor dit kind: Geduld hebben.

 

Over de Zwaan

Rustig: Zijn wat op de achtergrond. Makkelijke en aardige kinderen.  Vaak een beetjes verlegen en zullen niet snel zeggen wat ze vinden. Doen graag mee, als een ander ze vraagt. Spelen graag in een groep met kinderen. Zijn lief en houden ook van lieve dingen. Ze zullen niet snel ruzie maken vinden ze verschrikkelijk. Vinden vaak dingen goed. Zijn trouwe vriendjes of vriendinnetjes. Zijn ook vaak kinderen die cadeautjes kopen voor mamma, pappa of ze maken en geven. Luisteren goed. Gevoelig en werken hard.

Houden niet zo van spannende dingen of als er geschreeuwd wordt.

Mogelijke uitdaging voor dit kind: Gevoeligheid.

 

Over de vlinder

Rustig: Praten vaak zachtjes, zijn niet zo aanwezig in de klas. Deze kinderen onderzoeken graag dingen, stellen vragen, willen graag alles weten, denken veel na. Doen vaak de dingen erg netjes. Schreeuwen zelden, doen geen gekke dingen zonder erover nagedacht te hebben, willen graag van de hoed en de rand weten. Geven niet graag hun mening. Willen graag van de hoed en de rand weten wachtend en hebben veel behoefte aan details. Praten moeilijk over gevoel. Vinden het soms moeilijk om te beslissen wat zal ik nu doen. Zijn erg netjes in de manier waarop ze dingen aanpakken. Houden niet van plotselinge veranderingen.

Schreeuwen nee doen ze niet. Willen graag weten waarom. Horen graag wat de voor en de nadelen zijn.

Uitdaging voor dit kind: Beslissen.